Co z tym glutenem? Czy dieta bezglutenowa jest dla wszystkich?

#żakporady

8.2.2022

Ostatnie lata obfitowały w znaczny wzrost popularności diety bezglutenowej. Poświęca się jej sporo uwagi w mediach. Coraz więcej produktów w sklepach oznaczonych jest symbolem „produkt nie zawiera glutenu”. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się o co tak naprawdę chodzi z tym glutenem. Czy warto przejść na dietę bezglutenową? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie w poniższym artykule.

Czym właściwie jest gluten?

Gluten jest białkiem roślinnym pochodzenia zbożowego, należącym do grupy prolamin, które znaleźć można w wielu rodzajach żywności w tym np. w ziarnach zbożowych. Składnik zapewnia ciastu elastyczność. Sprawia również, że ciężej wysycha. Zastosowanie glutenu wpływa także na dłuższe utrzymanie świeżości i aromatu danego artykułu spożywczego. Z tego powodu dodaje się go do wielu produktów, w których naturalnie nie występuje.

 Jakie produkty zawierają gluten?

Źródłem glutenu są głównie tradycyjne zboża: jęczmień, pszenica, owies i żyto. Z racji, że gluten korzystnie wpływa na trwałość, aromat, smak i konsystencję artykułów spożywczych, czasem dodaje się go również do: wędlin, kiełbas, parówek czy pasztetów. Znajdziecie go również w wypiekach takich jak: ciastka, sucharki czy chrupkie pieczywo. Ale to nie koniec listy produktów zawierających gluten. Producenci chętnie dodają go do wielu różnych produktów. Osoby uczulone na gluten niestety muszą czytać uważnie skład każdego kupowanego produktu, o ile nie jest on oznaczony stosownym symbolem „GLUTEN FREE”.

Czy dieta bezglutenowa jest dla wszystkich?

Nie zaleca się stosowania diety bezglutenowej osobom, które nie są na niego uczulone lub nie mają innych przeciwskazań zdrowotnych do jego spożywania. Gluten znajduje się w wielu produktach wartościowych dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Odstawienie produktów zawierających gluten (np.: makarony pszenne, kasze jęczmienne, pieczywo, otręby, produkty mleczne i wiele innych) na rzecz artykułów bezglutenowych zabierze z diety wiele wartościowych witamin i mikroelementów. Taka dieta jest uboga w węglowodany, błonnik, żelazo, cynk, wapń, a także witaminę B1 i B2. Przed rozpoczęciem jej stosowania warto udać się do lekarza specjalisty lub dietetyka, który oceni czy jest to bezpieczne i ewentualnie dobierze odpowiednie zamienniki i suplementację. A jeśli samemu chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego żywienia to idealnym rozwiązaniem będzie zapisanie się na kurs - konsultant ds. dietetyki. https://zak.edu.pl/oferta-edukacyjna/ksztalcenie-jednoroczne/konsultant-ds--dietetyki